Knæfald på Strandmøllevej

Siden blev opdateret 2012-12-12
Retur til Virksomheden Jaksland
Hos Jaksland har familien i mere end 40 år haft knæfald og kirkehynder som speciale.

Artikel fra Nordvestnyt, 10. oktober 2011, v. Conny Probst (Fotos: Mik)

En Jaksland-hynde er skridsikker og fremstillet på en måde, der er så speciel, at Verner Jaksland i 1967 fik den patentbeskyttet i Danmark, Norge og Sverige.

Den oprindelige virksomhed blev etableret af sadelmager Fr. Larsen i 1923. Verner Jaksland stod først i lære i sin fars firma og blev senere medejer af den. I 1967 tog Verner Jaksland patent på den hynde, han havde opfundet.

- Firmaets første opgave kom samme år fra Skt. Nikolai Kirke i Holbæk, fortæller datteren Hanne Jaksland. Sammen med sin mand, Søren Jaksland, overtog hun i 1990 firmaet på Strandmøllevej 144 i Holbæk.Hanne Jaksland og Verner Jaksland. Sidstnævnte modtog i 1967 virksomhedens første opgave på kirkehynder.


Søren Jaksland er oplært i virksomheden og har været ansat siden 1984. Han er i dag virksom- hedens udfarende kraft. Hanne Jaksland kom med to år senere og står for kontorarbejdet.Søren Jaksland viser en af de patenterede og specialtilpassede hynder.
 

Gennem de seneste halvtreds år har firmaet hovedsagelig beskæftiget sig med tekstilmontering til kirker i Skandinavien.

Siden 1967 har Jaksland leveret kirkehynder til omtrent 1800 kirker.

- Når vi skal give et tilbud, så måler vi samtlige bænke op, fortæller Søren Jaksland. De fleste bænke er meget gamle og håndlavede, så der er ingen faste mål.

Rekorden, sat i starten af 1980’erne, er 12.000 meter hynde på ét år.

Der er ofte en arkitekt med i processen, når en kirke skal have nye hynder; eller knæfald, som Jaksland også har specialiseret sig i.

Hvis det er menighedsrådet, der skal tage beslutningen, så kommer jeg og præsenterer forskellige varianter, fortæller Søren Jaksland.

- Hynderne holder i 30-40 år, supplerer Hanne Jaksland, så stoffet skal have en høj slidstyrke.

Jaksland har leveret knæfaldshynder til mellem 300 og 400 kirker i Danmark.
 Hynder og knæfald fra Jaksland er inventar i mange kirker i Danmark.
Her er det syersken Jette Petersen ved Pfaff'en.


Der er to ansatte i virksomheden foruden ægteparret. En syerske og en møbelpolstrer. Det er Søren Jaksland, der styrer produktionen og foretager opmålingerne.

- Jeg har fået set det meste af Danmark, siger han.
 

En lang proces

Jaksland er lige blevet færdige med hynder til Kværndrup Kirke på Fyn og skal i gang med hynder til nabokirken i Ryslinge.Møbelpolstrer Bendt Eberhardt, der har været med siden 1987, finder materialer med Søren Jaksland.
 

- Det er en lang proces, siger Hanne Jaksland, nogle gange over flere år. Typisk tager det et års tid; prisen skal jo først med i kirkens budget. Når vi har fået ordren, går der fra fire til seks uger, til vi kan levere.

- Pt. er vi i kontakt med Roskilde Domkirke, fortæller hun. De hynder, de har, lavede vi tilbage i 70’erne.

Retur til Virksomheden Jaksland